Aeon hotel / noa architecture network *

0


Aeon hotel / noa architecture network *

© Alex Filz© Alex Filz© Alex Filz© Alex Filz+ 55

© Alex Filz
© Alex Filz

Text description provided by the architects. It is a privilege to have the space to realize your own vision, nestled between your own meadows and woods, with an expanse that offers views from the Sciliar to the Rittner Horn, to the Merano Alps and the Dolomites. The historic Lobishof, a perfect ensemble of an old inn, residential house and traditional barn, is now writing the next chapter in its history with the next generation – the one in which noa * created the new architectural framework.

© Alex Filz
© Alex Filz

Let things take their course. From the start, the 550-year-old farmhouse has proven to be a valuable source of inspiration for the development process of the project, whose horizons allow one to look far ahead. In order to create a certain spatial analogy with the history of the site, a soft link has been created with its past, through the arrangement of building units and details – the entire volume of the new buildings is consciously modeled on the existing structure.

© Alex Filz
© Alex Filz
© Alex Filz
© Alex Filz

It would have been easy to just go wild on the famous “green meadow”. But noa * has chosen a different path: the design is made up of autonomous bodies that allow the landscape to circulate and be part of it. The result is two buildings, one housing the public space with a reception, a bistro, a bar and a wellness area, the other the private space with a total of 15 suites. At first glance, they seem singular and together form a permeable courtyard context. However, there is an ingenious connection, a hallway that elegantly disappears under an artificially created hill – thus disappearing out of sight.

© Alex Filz
© Alex Filz

Learned, felt, transformed. The two buildings also establish a strong connection with the existing structures in their design language. You can find traditional gable roofs, as well as a very dynamic facade design with angled reinforcing elements, which replicates the design of the struts and supports of the historically listed barn while translating them into a modern statement. This makes it possible to perceive the facades differently – depending on how you approach the building. Thus, the east and west facades break sharply towards the outside, while the north and south sides appear as a homogeneous envelope. The trapezoidal windows are a striking eye-catcher. The slatted top structure that runs the length of the building almost obscures the floors and creates a seamless look.

© Alex Filz
© Alex Filz

The whole project comes to life from its many sophisticated details and stories, which always revolve around family and where the project takes place. For example, wood from the farm’s own wood was used. The renewable raw material makes architecture accessible and emphasizes its vitality through projections and recesses that create fascinating shadows. Guests enter the building through a black steel entrance gate, which bears on the outside the ancient family coat of arms dating from 1464.

Sitemap
Sitemap
Ground floor plan
Ground floor plan

A mysterious intermediary world. Walking through the steel front door through the entrance area one experiences an intense and extraordinary breakthrough, an immersion in something that represents the atmosphere of the future – because the whole interior is characterized by a colorful and horizontal dichotomy: A soft beige – communicates feelings of being grounded, familiar, delicacy – meets a mystical blue that embodies the future, the mysterious, the uncertain. This expressive and sharp dividing line is systematically drawn across the two buildings – once horizontally, once vertically.

© Alex Filz
© Alex Filz

Define the indefinable. Through this concept, noa * aims to show the strength of the “in-between”; after all, the building site is located in a place where you stand firmly on the ground and at the same time you have the feeling of being able to touch the clouds. In public buildings, the sharp transition between beige and blue takes place at eye level, at a height of 1.60 meters, to make this “intermediate zone” tangible. But the concept is not only centered on floors, walls and ceilings: all the furnishings – from curtains to lighting and furniture – are part of a holistic approach.

Section
Section

Like a sort of tightrope walker between “being rooted” and “wanting to fly”, an interior concept which seems completely detached from place and time unfolds before the eyes. On the ground floor, a multifunctional room opens to the visitor. While the reception, with its discreet desk, welcomes guests, the bar, with its unique details, attracts the eye and invites you to explore the surroundings: a large wine cellar surrounded by comfortable bistro tables, the lounge panoramic that can be played with flexibility, the living area with open fireplace and mirrored ceiling, as well as the reading corner with suspended sofas, a little apart, define the space. Large glass surfaces allow the surrounding nature to become an integral part of the room.

© Alex Filz
© Alex Filz
© Alex Filz
© Alex Filz

Total immersion with all your senses. The wellness area is located on the first floor of this building. Going up, we “dive” into horizontal blue and we find ourselves in the opposite color concept: as a symbol of water, blue is now below. Once past the welcoming fruit bar and drinking fountain, the vast relaxation area and adjoining terrace open up. But the spa has much more to offer. The spectacular, half-covered outdoor infinity pool juts out from the southwest side of the building, offering spectacular views. It is accessed by a platform, the upper level of which marks the “waterfront”, once again marking the alternation between blue and beige.

© Alex Filz
© Alex Filz
© Alex Filz
© Alex Filz
© Alex Filz
© Alex Filz

A few more steps away is a separate relaxation area which can be used as a meditation room, for yoga or relaxation. Directly opposite, in the outdoor area, is a hot tub on a roof terrace with views of the Dolomites. Just below, to the southeast, is the textile-free zone. The steam bath and the Finnish sauna are accessible through an anteroom with a large water fountain and showers. While the steam room is located in a rather “introverted” position and directs the view towards the water fountain and the sauna, which are more extroverted and open, with a view of the surrounding mystical woods.

© Alex Filz
© Alex Filz

Meet, touch, seduce. The second building, which unlike its counterpart has three floors, accommodates the 15 suites of the new hotel. The two buildings are connected to each other by an underground corridor, and here too the division of the colored worlds takes a 90-degree turn: what was horizontal is now vertical. There is a deliberate psychological effect at play here, as from there you can immerse your whole body in the respective area which has an overall relaxing effect.

© Alex Filz
© Alex Filz

Basically there are three types of rooms, which differ in size and furnishings. The 35 square meters (377 square feet) junior suites open from the entrance and the bathroom with pedestal sink and open shower to the living room with desk, private bar and lounge, and finally into the sleeping area, that drains into a 15 square meter (161 square foot) terrace or balcony. The idea of ​​giving the bed in particular this unique position in the bedroom with a breathtaking view is based on the famous idyll of the “bed in the cornfield”. The ground floor suites also have a private hot tub on their terraces. The larger suites, each measuring 55 square meters (592 square feet), have an additional living room with a suspended double bed and open to the beautiful mountain vistas on both sides. Another highlight in the truest sense is the Gallery Suite, where an internal staircase leads to a rooftop living platform, where you can gaze at the sky through the opening in the roof.

© Alex Filz
© Alex Filz
© Alex Filz
© Alex Filz

Engage with the complex. In terms of color distribution, no compromise is made in the suites either: about a third of their surface is blue, two thirds beige, where a certain fusion of the zones takes place by the applied dynamics. The linear, partly floating furniture is inspired by architecture and ruthlessly splits in two. The walls are covered with fabric, almost dematerializing them with a surface that is not perceived as a wall.

© Alex Filz
© Alex Filz

Thus, the haptics that come into play here and a certain indeterminacy arouse curiosity and invite to undertake a voyage of discovery: With a skillfully staged changeability, which is created by the coherent linear shock of two deliberately chosen colors, noa * gives guests the opportunity to have a unique spatial experience, which perhaps goes far beyond what was previously known.

© Alex Filz
© Alex Filz



Leave A Reply

Your email address will not be published.